• 2017. január 4., szerda

  TERÉZ ANYA SÖTÉT TITKAI, Amiről az egyház nem beszél


  Bár Kalkuttai Teréz anyát (eredeti neve Agnes Gonxha Bojaxhiu) a római katolikus egyház 2016. szeptember 4-én szentté avatta, kritikusai szerint egyáltalán nem biztos, hogy az 1910-ben a mai Szkopjéban született apáca ezt valóban megérdemelte. Bár kétségtelen, hogy Teréz anya India szegényeinek körében végzett áldozatos munkájával lett világhírű, sokak szerint egyáltalán nem olyan jó ember volt, mint ahogy azt a külvilág felé elhitette magáról.


  Teréz anya tulajdonképpen a Vatikán egy ügyes „PR-trükkje”. Egyáltalán nem volt türelmes ember, sőt néhány közeli munka-társának visszaemlékezése szerint nagyon könnyen haragra lobbant, néha egyenesen féltek tőle. Azzal sem igen törődött, hogy a tevékenységéhez szükséges pénz hogyan kerül hozzá, és milyen forrásokból származik.

  Gyanús kapcsolatok, meghökkentő tettek 

  Hirdetés

  A világhírűvé vált szent apáca politikai kötődései miatt számos, emberi jogilag megkérdőjelezhető döntést támogatott, szélsőjobboldali személyekkel, politikusokkal tartott kapcsolatot, gyakran pénzügyi érdekből. Teréz anya pénzt fogadott el Haiti diktátorától, Jean Claude Duvalier-től, amelyet a politikus a saját országa szegényeitől lopott el. Milyen jótékonyság az, ha a Haiti nyomorultjaitól elvett pénzből India szegényeit támogatják? − kérdezték a kritikusok joggal. Arról nem is beszélve, hogy Duvalier kábítószer-kereskedelemből és halottak testrészeinek értékesítéséből is profitált. Én tudom, hogy a pénznek nincs szaga, de ennyire nincs?

  Teréz anya közreműködött nagy összegű sikkasztásokban is. Szoros kapcsolatokat ápolt egy Charles Keating nevű tolvaj amerikai bankárral is, aki az adófizetők több száz millió dollárját „nyúlta le”. Ebből egymillió-kétszázötvenezer dollárt adományozott az apácának, és rendelkezésére bocsátotta a magánrepülőgépét, hogy missziós útjain kényelmesebben utazzon. Amikor Keatinget letartóztatták és elítélték, Teréz anya nem volt hajlandó visszaadni a lopott pénzt, mi több, azt is letagadta, hogy egyáltalán ismeri a bankárt és kapott tőle adományt, magyarul hazudott. Az is kérdéses, hogy Teréz mire költötte a kapott támogatásokat. A hívők és a szimpatizánsok abban a tudatban adakoztak neki, illetve az általa alapított női szerzetesrendnek, A Szeretet Misszionárusainak, hogy a pénzt India szegényeinek támogatására, gyógyításra fordítják. Ehhez képest a Stern német magazin kiderítette, hogy 1991-ben a kapott adományoknak mindössze 7 %-át költötték el jótékony célokra. A többi állítólag a világ más részeire irányuló hittérítő utakra ment el.

  Hirdetés