10 rejtélyes dolog, amit nem vett észre a Reszkessetek betörők filmben.

Ha megkérnek, hogy mondj gondolkodás nélkül egy karácsonyi filmet, mi jut eszedbe? 10-ből 11 ember biztosan a klasszikus betörőverő csapdamágus kisfiú történetére gondol, aki egymaga védte meg a családi rezidenciát 1990 karácsony estéjén, és azóta még vagy háromezerszer.


HirdetésAz akkoriban még ismeretlen Macaulay Culkin kilenc évesen játszotta a nyolc éves Kevin McCallister szerepét, és ezzel sikerült berobbannia a köztudatba. A színészről azóta már keveset hallunk, gyakran csak gúnyos képeket láthatunk róla, amiben fiatal énjéhez hasonlítgatják.

Mára már hagyománnyá vált a televízió világában, hogy december 24-én minden évben leadják a sikeres, ámbár sokak számára már rendkívül unalmas Reszkessetek betörőket. Akár azok közé tartozol, akiknek már elegük van belőle, akár minden évben megnézed, most összegyűjtöttünk kilenc érdekességet a filmről, amit csak kevesen tudnak! Boldog karácsonyt!

Veszélyes trükkök
Megkérdezhetném, hogy emlékszel-e erre meg arra a jelenetre a filmből, de az igazi rajongók bizonyára az egészet kívülről fújják. A jó szeműek kiszúrhatták, hogy amikor Kevin éppen lecsúszni készül szánkójával a lépcsőn, nincs szemben a bejárati ajtóval. Ha valóban belevágott volna egy ilyen mutatványba, valószínűleg a falnak ütközött volna.Helyette egy tehetséges kaszkadőrre, Larry Nicholasra bízták a film veszélyesebb jeleneteit. És hogy mi ebben a különös? A pót-Kevin valójában harminc éves volt a felvétel idején, viszont méretekben egy körülbelül kilenc éves fiúnak felelt meg, ezért tökéletes volt erre a feladatra.

A furgonos jelenet
Habár a legtöbb veszélyes mutatványt megoldották egy kaszkadőrrel, bizonyos felvételeknél egyszerűen szükségük volt a gyerekszínész arcára. Ebben a jelenetben, amikor a betörők majdnem elütik Kevint, a srác arcától mindössze néhány centire megállítani a furgont nem lett volna szerencsés számtalanszor elpróbálni.Egy egyszerű, mégis zseniális trükkel oldották meg: felvették, ahogy a jármű visszatolat a fiútól, és az egészet visszafelé játszották le. Ez nem volt olyan egyszerű, és ha megnézzük Kevin sálja is érdekesen mozog, amikor odaér hozzá a kocsi, de végül jól sikerült a „mutatvány”, és a filmben is egy ilyen, visszafelé lejátszott felvételt láthatunk!

23 órás forgatás
John Candy is megjelenik a filmben. Ő a barátságos polkazenész, aki felajánlja Kevin anyukájának, hogy velük utazhat, miután megtudta, hogy sürgősen haza kell jutnia egyedül maradt kisfiához. Az összes jelenetet, amiben John megjelenik, összesen 23 óra alatt forgatták le – elkezdték egyik reggel hét órakor, és másnap reggel hat órára már végeztek is. A filmes biznisz nem csettintésre működik, és 23 óra alatt leforgatni pár percet elképesztő mennyiségnek számít!John Candy 1994-ben szívrohamban hunyt el. Számos emlékezetes szerepe volt az amerikai filmvilágban.

Salak helyett krumplipürében csúszkált a stáb
Nincs karácsonyi film hó nélkül – természetesen a hangulat érdekében gazdag és tiszta hóesésre volt szükség néhány otthonos, fehér jelenet leforgatásához. Azonban ez itt nem hó, hanem KRUMPLI!Az időjárásnak senki nem parancsol és 1990-ben nem tartott még ott a technológia, hogy csak úgy havat varázsolhassanak a semmiből (a valódi effektek egyébként is gyakran látványosabbak, mint a digitálisak), ezért alternatív megoldást kellett találni. Végül a burgonyaszirmok mellett döntöttek.

Az egyetlen gond az volt, hogy rövidesen minden tele volt krumplival, ami inkább sárgás volt, mint fehér.

A szerepért mindent
Joe Pesci játszotta a köpcös betörőt, Harryt, aki humorosan agresszív és ingerült személyiségével sokak kedvenc karaktere lett a filmben. Pesci igen nagy művész hírében áll, viszont nincs művészet áldozatok nélkül: az egyik jelenetben, amikor Harry azzal ijesztgeti Kevint, hogy leharapja az ujját, véletlenül tényleg erősen odaharapott a srácnak.A harapás annyira durvára sikeredett, hogy Macaulay Culkin a mai napig viseli a nyomát az ujján!

Buzz barátnője, BLÖEH!
Az egyik legviccesebb jelentben, amikor az unatkozó Kevin nagybátyja, Buzz holmijai között kutat, rábukkan egy félelmetes fotóra, amin testvére barátnőjének szörnyű képe látható. Az ilyen poénokkal az az egyetlen probléma, hogy nem szerencsés valakit egy olyan szerepre felkérni, amiben egy csúnyácska lányt kell alakítani – szegény többet biztos nem mutatkozna nyilvánosan!A megoldás? A képen egy srác van! Ha valamihez nagyon értettek már 1990-ben is akkor az a smink volt.

Olcsó, mégis zseniális effektek
Mielőtt a film berobbant a mozikba, ahol 12 héten keresztül az első helyen díszelgett és ezzel 1990 legnagyobb sikere lett, senki sem akart túl sokat költeni rá. Összesen egy 18 millió dolláros költségvetés állt rendelkezésükre!

Az a bizonyos pókos jelenet
Habár már kismilliószor láttuk, sokaknak a mai napig görcsbe rándul a gyomra, amikor Marv (Daniel Stern) arcára kerül a nyolclábú fenevad, egész pontosan egy madárpók (tarantula). A színész beleegyezett, hogy egyetlen egy alkalommal hajlandó elpróbálni a jelenetet.Sternnek minden színészi energiájára szükség volt a mutatványhoz, ugyanis némán kellett ordítania, nehogy megijessze a pókot. A hangos kiáltást később vették fel és vágták be a jelenetbe.

Film a filmben
Ki ne ismerné azt a részt, amikor Kevin egy fekete-fehér gengszterfilmet néz. Nem egy emlékezetes idézet vált szállóigévé a rajongók között. Ez azonban nem egy valódi film, a viccesen morbid jeleneteket külön a Reszkessetek betörők miatt forgatták le.
Hirdetés


Hóban Rosszban
A jelenetben, ahol Marv kimászik a pincéből, és mezítláb mászkál éjszaka a hóban, valójában gumitalpakat visel. Ha az ember jobban oda figyel, láthatja, hogy különösen mozognak a lábfejei. A film készítői sem akarták, hogy a színész megfázzon, szóval ezt a megoldást találták ki, viszont később a saját lábaival lépett valami sokkal rosszabba.Rögtön az után, hogy Marv elsétál a ház mellett a hóban, talál egy ablakot, ahol megpróbál behatolni. Itt természetesen már vár rá Kevin karácsonyi díszekből készített csapdája. Természetesen nem valódi díszekről van szó, mert az üveg és műanyag hamar hazavágta volna Stern talpait, és itt bizony tényleg mezítláb szerepel. Helyette cukorból készült tárgyakra lép rá, de ez sem lehetett sokkal kellemesebb!HirdetésHa azt hitted, hogy 26 év után sem tudhatsz meg újdonságokat a filmről, akkor most biztosan meglepődtél. Oszd meg másokkal cikkünket, hátha idén új szemszögből nézik majd Kevint!

Éppen ezért nem engedhették meg maguknak, hogy igazán különleges speciális effekteket használjanak. Szükségük volt valakire, aki jó minőségű trükkökkel, de olcsón vállalta ezt a feladatot. Kevin Nordinera esett a választás, aki az édesanyja pincéjében varázsolta Kevin köré családtagjai arcát, illetve képkockánként festette meg a légpuska lövedékét! Az utóbbit 600 dollárért készítette el.