Lelőtték az Orosz nagykövetet. Putyin háborút fontolgat

Hétfő délután megtámadták a törökországi orosz nagykövetet Ankarában. Andrej Karlov egy Oroszország török szemmel című fotókiállítás megnyitóján tartott beszédet, amikor hátba lőtték.
A nagykövetről eleinte olyan hírek érkeztek, hogy súlyos állapotban van, de nem sokkal a támadás után az orosz állami hírforrások közölték, hogy meghalt.


Hirdetés


Ezt az információt az orosz külügy is megerősítette. A fegyveres a szíriai Aleppóról beszélt, azt kiabálta törökül, hogy:
Ne feledjétek Aleppót, ne feledjétek Szíriát! Amíg a városaink nincsenek biztonságban, mások sem lehetnek. Mindenki, aki szerepet vállalt ebben a szenvedésben, az fizetni fog


Ezután kiküldte az embereket a teremből, de előtte még azt kiabálta, hogy nem fogja élve elhagyni az épületet, és elhangzott egy Allah akbar is. A Russian Times szerint a férfi több kiállított képet is megrongált.

A szemtanúk szerint a támadó mindvégig a nagykövet mögött állt, és azt hitték róla, hogy Karlov biztonságáért felelős ember, rendőrnek adta ki magát az épületbe belépéskor is, még egy igazolványt is felmutatott. A Reutersnek nyilatkozó biztonsági források szerint a fegyveres egy szolgálaton kívüli ankarai rendőr volt, ezt később az ankarai polgármester is megerősítette.
Andrej Karlov törökországi orosz nagykövet merénylője, miután lelőtte a diplomatát.
Andrej Karlov törökországi orosz nagykövet merénylője, miután lelőtte a diplomatát.
Fotó: Burhan Ozbilici / MTI
Az orosz elnök Vlagyimir Putyint értesítették a támadásról, és nem sokkal később az orosz külügy közleményt adott ki, ebben terrortámadásnak nevezték a történteket. Azt írták, hogy nem engednek a terrorizmusnak, és továbbra is harcolni fognak ellene, a gyilkosokat pedig meg fogják büntetni.
Az oroszok azt is bejelentették, hogy az esetet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé fogja terjeszteni, Ankarát pedig felszólították, hogy mindent tegyen meg az ügy kivizsgálása érdekében.
Az orosz Duma közölte, a történtek nem fogják befolyásolni az orosz-török kapcsolatokat, akármennyire is szeretné a nyugat és törökországi ellenfeleik. A támadás óta Putyin orosz elnök és Erdogan török elnök már beszéltek telefonon a CNN Türk szerint.
Melih Gokcek ankarai polgármester szerint a támadás az orosz-török kapcsolatok ellen irányult. Az amerikai külügy is elítélte a támadást közleményében.

"Megdöbbenéssel értesültünk az ankarai orosz nagykövet elleni merényletről, amelyet a leghatározottabban elítélünk" - közölte az MTI-vel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó szerint tragédia is azt bizonyítja, hogy a terrorizmus minden formája ellen fel kell lépni.
Az oroszok, a törökök és az irániak kedden tárgyaltak volna Moszkvában Szíriáról, de ez a találkozó a támadástól függetlenül megtörténik majd, írta az Interfax.

A támadás után röviddel előkerült egy felvétel is a támadásról, ezen az látható, hogy a nagykövetet meglövik a mikrofon előtt, majd a támadó a kezét a magasba tartva kiabál.

Andrej Karlov 1954-ben született Moszkvában, önéletrajza szerint a hetvenes évek közepétől dolgozik a Szovjetunió, majd Oroszország külügyminisztériumában.

Hirdetés


Az elmúlt évtizedekben volt nagykövet Észak-Koreában, majd Dél-Koreában is, 2013 óta vezeti az orosz konzulátust Törökországban. Nős és egy gyereke van.

Törökország és Oroszország viszonya tavaly novemberben mérgesedett el, amikor a törökök lelőttek egy orosz vadászgépet Szíria fölött.
Putyin és Erdogan szappanoperához hasonló kapcsolata azóta több fordulatot is megélt, de idén augusztusban a török elnök már baráti látogatásra érkezett Szentpétervárra.