Európa leggazdagabb embere metróval jár, biciklizik, és a papír hátuljára is ír, hogy spóroljon.

Kik Európa leggazdagabb családjai és hogyan gazdagodtak meg? Mi a receptje a generációkon át gyarapodó vagyonoknak? Összeállításunk második részében a leggazdagabb 12 családot gyűjtöttük össze (Az első részben a 13.-tól a 21. helyig mutattuk be az európai sikertörténeteket, itt)


12. Soros György
Vagyon: 17.1 milliárd font (6498 milliárd forint)


Életkor: 86
A magyar születésű Soros György amerikai tőzsdei spekuláns, pénzügyi befektető. Soros tőzsdei akcióit gyakran illették az “legális, de amorális” jelzőkkel. A legismertebb ilyen az angol font elleni spekulációja volt 1992-ben, aminek hatására sok angol élete megtakarításait veszítette el. A milliárdost vádolták már a malájziai, a thaiföldi és a hong kong-i gazdaságok gyengítésével. Soros György az ultra-liberális eszmék és baloldali politikai erők (így Hillary Clinton tavalyi kampányának) egyik legfőbb támogatója. Bár zsidó származású, mégis Izrael egyik legfőbb kritikusa, az Izrael-ellenes palesztin csoportok és az Izrael delegitimálásán dolgozó szervezetek fő szponzora. A háromszor nősült Soros bizarr nőügyeivel is többször felhívta magára a figyelmet, egy alkalommal a nála 50 évvel fiatalabb ex-barátnője vágta pofon egy bírósági tárgyalás során.

11. Axel Dumas

Vagyon: 17.3 milliárd font (6674 milliárd forint)
Életkor: 46
Dumas 2013 óta irányítja a Hermes International divatházat, amely luxus ruházati cikkeket árúsít. A Dumas család 70 százalékos részesedéssel rendelkezik a csak 2015-ben négymilliárd dolláros forgalmat bonyolító cégcsoportban. Axel Dumas hatodik generációs örököse a cégcsoport alapítójának, Thierry Hemesnek, aki 1837-ben hozta létre a vállalatot. A Hermes olyan luxus cikkeket árul, mint a kb másfél millió forinttól induló Kelly-, vagy a két és fél millió forinttól induló Birkin női táskák - de van belőlük 14 millió forintot érő darab is. Ezeket a befektetésnek is jónak tartott szuper-exkluzív táskákat nem lehet csak úgy megvenni, még a hosszú várakozási listákra se könnyű felkerülni.

10. Az Oeri / Hoffman család

Vagyon: 18.4 milliárd font (6992 milliárd forint)
Az Oeri-Hoffman klán a hatalmas svájci gyógyszerészeti vállalat, a Roche alapítóinak az örökösei. A céget 120 évvel ezelőtt, 1896-ban alapította Fritz Hoffman-La Roche. A gyógyszercéget tulajdonló családok hamar felállítottak egy professzionális management csapatot a vállalat operatív igazgatására, a családtagok igyekeznek a háttérben maradni. Andre Hoffman (képünkön) és unokatestvére, Andreas Oeri képviselik a család mintegy 45 százalékos részesedését a cég vezetőségében.

9. A Henkel család

Vagyon: 18.7 milliárd font (7106 milliárd forint)
A Henkel család tulajdonában álló vállalat állítja elő a Henkel, a Persil mosóporokat, illetve a Fa márka is az övék. Az 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég központja a németországi Düsseldorfban van, a 2015-ös évben a vállalat operatív nyeresége 2.9 milliárd EUR volt. A céget Fritz Henkel alapította, 1876-ban. Napjainkban a Henkel család három generációjának 80 tagja birtokolja a cég részvényeinek az 59 százalékát.

8. Stefan Persson, Lottie Tham és családjuk

Vagyon: 21.7 milliárd font (8246 milliárd forint)
Életkor: 69 és 67
A svéd testvérpár (képünkön) tulajdonában van az édesapjuk által 1947-ben alapított H&M divatcég jelentős része. Stefan tulajdonában van a cég 38 százaléka, míg Lottie a részvények 5 százalékával rendelkezik. Stefan mindhárom gyermeke milliárdos, és 2009-ben az egyik fia, Karl-Johan Persson át is vette a vállalat ügyvezető-igazgatói székét.

7. Bernard Arnault

Vagyon: 23.6 milliárd font (8968 milliárd forint)
Életkor: 67 év
Bernard Arnault Franciaország leggazdagabb embere, az LVMH luxusmárkákat tulajdonló cégcsoport vezérigazgatója. A cég olyan márkákról ismert, mint a Louis Vuitton, a Christian Dior vagy a DKNY. Arnault először édesapja építőipari vállalatában dolgozott, 1984 óta foglalkozik luxus márkák jogainak a megvásárlásával és azok felfuttatásával. Nem mindegyik befektetése térült meg: a La Tribune nevű francia gazdasági újságba hiába fektetett 150 millió eurót, azt később kénytelen volt eladni. Arnault mega-yachtja a 101-méteres Symphony, amely 36 fős személyzettel rendelkezik. “Az exkluzív-árúkkal való kapcsolatom nagyon racionális alapokon nyugszik – csak exkluzív árúkkal lehetséges exkluzív profitokat elérni” - vallja.

6. Liliane Bettencourt

Vagyon: 25 milliárd font (9500 milliárd forint)
Életkor: 94

Hirdetés

Bettencourt a világ leggazdagabb asszonya, a gyermekeivel együtt a L’Oreal kozmetikai vállalat 33 százalékos tulajdonosa. Liliane 15 éves korában csatlakozott az édesapja, Eugene Schueller által alapított kozmetikai céghez, eleinte samponokat címkézett. Az apának sötét múltja van: az 1930-as években Schueller alapította és finanszírozta a La Cagoule nevű szélsőséges fasiszta szervezetet, amely a nácikkal működött együtt a második világháború idején. Liliane egykori férje, André Bettencourt is ennek a szervezetnek volt a tagja. A háborút követően André – a La Cagoule számos másik egykori tagjával együtt - a L’Orealnál kapott munkát. Napjainkban - többek között – a következő márkák is a L’Oreal tulajdonában vannak: Armani, Yves Saint Laurent, The Body Shop, Lancome és Ralph Lauren.

5. Stefan Quandt és Suzanne Klatten

Vagyon: 25.4 milliárd font (9652 milliárd forint)
Életkor: 50 és 54
A mesés BMW-vagyon örökösei kerülik a nyilvánosságot. Van okuk rá. Stefan és Suzanne a náci propaganda miniszter, Joseph Goebbels felesége korábbi házasságából született fia, Harald Quandt gyermekei. Magda Goebbels 1921-ben házasodott össze Günther Quandt-al, akivel nem sokkal később született meg közös gyermekük, Harald. Magda 1929-ben vált el Günthertől és 1931-ben házasodott össze Goebbels-el. A háború végéhez közeledve, Hitler bunkerrendszerében Magda mind a hat - Goebbelstől született - gyermekével saját kezűleg végzett, mielőtt a férjével együtt öngyilkosságot követettek volna el. 2007-ben egy dokumentum film nagy vihart kavart Németországban, amelyből kiderült, hogy a háború idején a BMW cégcsoport milyen embertelen körülmények között dolgoztatta a koncentrációs táborok rabjait.

4. Sergey Brin

Vagyon: 26.1 milliárd font (9981 milliárd forint)
Életkor: 43
Az egykori Szovjetunióban született Brin a Google társ-alapítója. Ő a Google anyavállalatának, az Alphabetnek az elnöke és a világ 12. leggazdagabb embere. Brin öt éves volt, amikor a szülei - a zsidókat érő negatív megkülönböztetés miatt - kivándoroltak az Egyesült Államokba. A Forbes magazin egyik toplistáján Brin és üzlettársa, Larry Page, a világ 5. legnagyobb hatalommal rendelkező személyeiként szerepelnek. Brint az Economist újság a “Felvilágosodás Embere” jelzővel illette, mivel az üzletember célja “a világon megtalálható információ rendszerezése, elérhetővé és hasznossá tétele.” Sokak szerint ugyanakkor a hatalom - az információ-áramlás fölött gyakorolt hatalom - ilyen elképesztő koncentrációja mindig súlyos visszaélésekhez vezet.

3. Karl Albrecht (ifj), Beate Heidter és családjuk

Vagyon: 27.1 milliárd font (10298 milliárd forint)
A testvérpár az Aldi (ALbrecht DIszkont) élelmiszer áruházlánc társ-alapítójának, a 2014-ben meghalt Karl Albrechtnek (képünkön balról) a gyermekei és örökösei. Napjainkban már több, mint 10 ezer Aldi áruház működik, 18 országban, évi 50 milliárd dolláros forgalomat generálva. A diszkont áruház-lánc termékeinek 90 százaléka kizárólag az Aldi üzletekben kapható. Az Aldi némely helyszínen dupla-garanciát ad a termékeire: ha a vásárló elégedetlen, akkor állítólag nemcsak kicserélik a terméket, de a pénzt is visszadják.

2. Ingvar Kamprad és családja

Vagyon: 38.4 milliárd font (14592 milliárd forint)
Életkor: 90
A svéd üzletember az IKEA bútorüzletek alapítója. Ingvar hírhedt spóroló – egy 1993-as Volvoval jár és a repülőkön sem utazik első osztályon. Szorgalmazza, hogy a papírlapok mindkét felére írni kell, a teás filtereket többször felhasználja, a karácsonyi ajndékokat leérékeléseken veszi meg és állítólag többször is megfigyelték, hogy éttermekből magával vitte a kis só és bors tasakokat. A svéd üzletember gyerekként gyufák adás-vételével kezdte. Látva, hogy a fia milyen jól bánik a pénzzel és milyen kiváló eredményeket ér el az iskolában, az édesapja 17 éves korában egy nagyobb összeget adott neki. Ingvar ennek segítségével alapította meg az IKEÁ-t. A vállalat jelenleg 131 ezer embernek ad munkát, negyven országban, 200 áruházban.

1. Amancio Ortega


Hirdetés

Vagyon: 50.2 milliárd
Életkor: 80
A spanyol Ortega 1975-ben alapította meg az Inditex divatházat, amelynek legismertebb márkája a Zara. A spanyol milliárdos a világ második leggazdagabb embere. Ortega még soha sem adott interjút és annak ellenére, hogy a világ egyik vezető divat cégének a vezetője, eddig általában farmerben és pólóban látták. A Zara egyik különlegessége, hogy rendkívül gyakran, heti kétszer jön ki új ruhákkal, illetve szinte semmit sem költ reklámozásra. A brandnek sikerült szegények és gazdagok tetszését egyaránt elnyernie. Kate Middletont gyakran fotózták le ZARA ruhákban – az esküvője másnapján is például egy kék színű, kb 20 ezer forintos ZARA ruhába öltözött.