Az EU megépítette, a rokon felépítette, a Fideszes képviselő pedig lakik benne

Szuha egy alig 500 lakosú, rendezett kis falu Nógrád megyében. És hogy mi köze hozzá Szabó Zsoltnak, Hatvan volt polgármesterének, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak? Rögtön kiderül.


Szabó Zsoltról korábban akkor írtunk, mikor kiderült: az általa korábban vezetett Hatvan városát a kormányzati források elzárásával fenyegette, amiért összeveszett utódjával, Horváth Richárddal.


Hirdetés

Szabó politikai pályafutását számos botrány kísérte, egyet épp a baloldali kötődésű 60lap említett meg a múlt hét folyamán. A történet kísértetiesen hasonlít az izsáki polgármesteréhez, aki vígan él az EU-s pénzből épített vendégházban.

Szuhán 2014 őszén építettek fel 32 millió forint EU-forrásból egy vendégházat, melyről igazi művészet információkat találni az interneten. A 60lap cikkén látható fotó tanúsága szerint a projekt a Darányi Ignác Terv keretein belül valósult meg. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének honlapján elérhető a szálláshely adatlapja, innen tudható, hogy a ház elméletileg 4 szobával, 8 férőhellyel rendelkezik.


A hvg.hu már a beruházás megvalósulását követő évben megpróbálkozott szállást foglalni, de nem jártak sikerrel. Most mi is megpróbálkoztunk ezzel, de a megadott számokat tárcsázva senki sem vette fel a telefont. A szálláshely honlapjának címe szintén nem sok jóval kecsegtet, de a mindenkilapja.hu végződés mellett is sikerült negatív csalódást okozni, az oldalra ugyanis semmiféle tartalom nincs feltöltve.

Mind a két évvel ezelőtti HVG-cikk, mind a 60lap arra utalt, hogy a ház valójában nem a nagyközönség számára is elérhető vendégházként funkcionál, azt a település környékén gyakran vadászó Szabó Zsolt államtitkár és baráti köre használja. A hírek szerint Szabó és Horváth Richárd összeveszését megelőzően tartott itt kihelyezett ülést a hatvani városvezetés is.
NINCS ITT SEMMI LÁTNIVALÓ: MÁR A TÁBLA IS ELTŰNT

Ellátogattunk hát Szuhára, hogy a helyiektől érdeklődjünk - ha egy ilyen kis faluban ilyesmi történik, bizonyos, hogy arról mindenki tud. Nem is kellett csalatkoznunk: mikor az utcán szálláshely felől érdeklődtünk, egész máshová irányítottak minket, de mikor konkretizáltuk, hogy pontosan melyik épület is érdekelne minket, legyintettek:
"Ja, az nem vendégház, az az államtitkáré."
Hasonló információkat közöltek velünk a helyi - meglepően színvonalas és szívünknek kedves - kiskocsma törzsvendégei is, hozzátéve, ki tudja, hogy van ez hivatalosan lepapírozva, de az biztos, hogy a házat "a Szabó és a vadász ismerősei" használják, előbbinek pedig gyakran látják az autóját is.

Megnéztük magunknak az ominózus épületet is, már amennyire a magas kerítéstől látni lehetett belőle valamit. Az rögtön szemet szúrt, hogy a kerítésen semmilyen elérhetőség nem volt kiírva, ahogy arra sem utalt semmi, hogy ez egy kibérelhető vendégház volna. Sőt: eltűnt róla az EU-pályázat adatait ismertető tábla is.
Bár nekünk nincs uniós pénzből épített szálláshelyünk, amit kiadhatnánk, de ha lenne, biztosan nem így reklámoznánk:

A szálláshely jellegét elhallgatják
A ROKON ÉPÍTETTE

Hirdetés


A 60lap egyébként rámutatott arra is, hogy a projektgazda Tasty Trade Kft.-nek és a Meggye Völgy Kft.-nek az Alba Foto Design Kft. a tulajdonosa, mely cégnek az ügyvezetője és tulajdonosa Stolczenberger Róbert – aki Szabó Zsolt feleségének unokatestvére.

A cég a vendégház létesítésére pontosan 31 748 618 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült - ennyi pénz vándorolt hát a politikus rokonához, miközben a jelek szerint a beruházás magánvagyont gyarapít.

Idetartozik még, hogy a beruházás kivitelezője nem más volt, mint az a Bástya Millenium Kft., amely a hatvani Szárazmalom projekt fővállalkozójaként szerzett magának hírnevet a térségben. A Heves megyei város polgármestere szerint a településnek a cég több százmilliós kárt okozott azzal, hogy az építkezés nem valósult meg, mivel így a támogatási összeget vissza kellett fizetni. Egyes vélemények szerint ráadásul a beruházás "felsőbb utasításra" állt le. Ezt nyilván nem tudhatjuk, mindenesetre a per folyamatban van.

Visszatérve Szuhára: érdekesség, hogy a fideszes politikus az épület szomszédságában lévő ingatlanokat is megvásárolta magának.

Azt természetesen nem tudjuk, hogy kizárólag magáncélra használja-e Szabó az uniós pénzből felhúzott vadászházat, mindenesetre a helyiek elmondása és a saját - sikertelen - próbálkozásaink a szállásfoglalásra mind-mind azt mutatják, hogy nem ez a kis hangulatos épület fogja fellendíteni Szuha idegenforgalmát.

Hirdetés