Ha ásványvizet / üdítőt veszel, nézd meg az alját ! Idáig mérgeztem a gyerekeimet !

Megerősítést nyert, hogy az élelmiszerek és üdítők csomagolására használt műanyag rendkívül káros hatással lehet az emberi szervezetre. Vegyük górcső alá, hogy mit takarnak a műanyagokon elhelyezett kódok, jelzések, illetve az ehhez kapcsolódó legfrissebb kutatási eredmények.Hirdetés


Kiderült ugyanis, hogy a műanyagok nem 100%-ig biztonságosak és igazából az élelmiszerek tárolására mellőzni kellene őket. Ennek oka, hogy igénybevételtől, mint hőhatás, kontaktidő, elhasználódottság illetve dörzsölés és savas közeg hatására különböző káros vegyületek oldódnak bele az abban tárolt élelmiszerbe vagy italba.

Ha legközelebb a szupermarketben jársz, nézd meg, hogy szinte minden műanyag flakon és csomagolás alján találni egy kis dombornyomott háromszöget egy számmal. Ez jelzi, hogy milyen típusú műanyaggal van dolgunk.

1-es jelzésű műanyag
Az 1-es jelzésű műanyag a polietilén tereftalát (rövidítése PETE vagy PET)Átlátszó, törésmentes, benntartja a folyadékot, az oxigént és a szénsavat is, ezért megfelel üdítők, élelmiszerek és ásványvizek tárolására. Nézd meg bármilyen üdítős palack alját és nagy valószínűséggel ezt a szimbólumot fogod rajta találni.

A gyártók óvnak minket az ilyen típusú PET palack többszöri használatától, mert az igénybevételtől apró repedések keletkeznek a műanyagon, amiből a káros anyagok az élelmiszerbe szivároghatnak.

Ilyen anyag például a DEHP, amiről bebizonyosodott, hogy hatást fejt ki az emberi endokrin rendszerre, továbbá összefüggéseket találtak ezen vegyület és a túlsúly között. Kiderült, hogy károsítja a májat, veséket és a tüdőt illetve a szaporodási szerveket, különösképpen férfiaknál, illetve felmerült a gyanú, hogy rákot is okozhat.

Egy másik vegyszer, aminek a PET palackban tárolt italok és ételek ki vannak téve: az antimon-trioxid. Ez az anyag légzőszervi problémákat és bőrirritációt okoz, nőknél menstruációs problémákat illetve vetélést idézhet elő.

Ha szupermarketben ellenőrzöd, akkor a következő élelmiszerek csomagolásán fogod az 1-es jelzést megtalálni: édesség csomagolások, gyümölcslé flakonok, előrecsomagolt zöldségek doboza, szirupok, ecet és ivójoghurt flakonok, tejes palack, majonéz, mustár, ketchup, étolajok, tusfürdők, kozmetikai szerek, samponok, öblítők csomagolása és szinte az összes üdítős és ásványvizes palack.

Ha elképzeljük, hogy az ásványvizek kamionokon utaznak, raktárakban vagy udvarokon várakoznak, amíg a polcokra kerülnek, ezalatt a nyári kánikulában hőnek vannak kitéve, illetve azt, hogy a szénsavas üdítők savas kémhatásúak, akkor ez nem túl megnyugtató képet fest a fogyasztó elé. Sajnos minél több ideig tárolódnak ezekben a műanyagokban az élelmiszerek, annál több vegyszer oldódik beléjük.

2-es jelzésű műanyag
A 2-es jelölésű műanyagtípus a nagysűrűségű polietilén (rövidítése: HDPE)

Ez a műanyagfajta ellenáll a kémiai anyagoknak, ezért főként tisztítószereket és kozmetikai szereket csomagolnak beléjük. Biztonságos műanyagként van számon tartva.


Mi készül belőle: tusfürdők, samponok, kozmetikai szerek, mosószerek, öblítők, tisztítószerek stb.

3-mas jelzésű műanyag
A 3-mal jelölt műanyag típus a polivinilklorid, ismertebb nevén PVC

Egészségre rendkívül káros műanyagfajta, ha csak tehetjük, kerüljük. Maga az FDA (amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság) is elismerte, hogy a PVC egyik építőeleme a vinil-klorid rákkeltő, némelyek szerint a legveszélyesebb műanyagfajta.

DEHP-t és BBzp-t bocsájtanak a bennük tárolt élelmiszerbe, amik befolyásolják az endokrin rendszer működését, mert a szervezet női hormonokként azonosítja őket. Gyermekeknél kapcsolatba hozható az asztmával és allergiával, rákkeltő, károsítja a májat, veséket, lépet, csontokat és testsúlygyarapodást okozhat. Ezért Európában már megtiltották, hogy gyermekjátékok készüljenek ebből a fajta műanyagból, bár a tengerentúlon még midig korlátozás nélkül használható.

Mire használják: palackok, ételek csomagolása, átlátszó műanyag csomagolók (folpack), kozmetikai és tisztítószerek flakonja is.

4-es jelzésű műanyag
A 4-es jelölésű műanyagfajta a kis sűrűségű polietilén (rövidítése: LDPE)

Hirdetés


Ez egy erősebb, rugalmas és áttetsző műanyagfajta, biztonságosnak minősül.

Mi készül belőle: szatyrok és zacskók, ételek csomagolása, összenyomható palackok, fóliák, stb.

5-ös jelzésű műanyag

Az 5-ös jelölésű műanyagfajta a polipropilén (rövidítése: PP)

Magas az olvadáspontja, ezért meleg italokat is lehet benne tárolni, illetve szószokat, amik a gyártás során meleg formában kerülnek a flakonba, mint például a ketchup. Biztonságos műanyagként van számon tartva.

Mit csomagolnak benne: húsok átlátszó fólia csomagolása, jégkrémek doboza, tejtermékek, (vaj, kefir, joghurtok, tejföl stb.) ketchup, kozmetikai szerek, samponok és mosószerek flakonja, illetve edények, poharak, tálcák stb. alapanyaga.

6-os jelzésű műanyag
A 6-os jelülésű műanyagfajta neve polisztirol. (rövidítése: PS)

Lehet szilárd vagy habszivacs állagú. Jó szigetelő anyag ezért ismerősek lehetnek a polisztirolhabból készült melegen tartó ételcsomagolók, kávés poharak illetve tálcák a húsok és a zöldségek alatt.


Veszélyes műanyag típus, mert sztirolt bocsát az ételbe, italba, ami egy rákkeltő anyag. Kimutatták, hogy irritálja a bőrt, a szemet, a légzőszerveket, emésztőrendszert. Negatív hatással van az idegrendszerre, depressziót, fejfáját, kimerültséget okoz.

Mit készítenek belőle: eldobható kávés poharakat, élelmiszertároló dobozokat, joghurtos dobozokat, egyéb tejtermékek dobozait (a Danone majdnem összes tejterméke ebben van), eldobható habedényeket, habszivacs tálcákat, amiket húsok, zöldségek, gyümölcsök alá tesznek.

7-es jelzésű műanyag
A 7-essel jelölt műanyagok jelentenek minden más olyan műanyagot, amelyek nem sorolhatók az előbbi kategóriákba, illetve az 1-6-ig jelölésű műanyagok valamilyen keverékét.

Épp ezért, mert a pontos összetétele nem meghatározott, jobb kerülni.

Fontos még megemlíteni, hogy a 7-es számozást kapták a legújabb növényi alapanyagú műanyagok is, amiket biztonságosnak tekintenek. Ha a 7-es szám mellett az AS, SAN vagy ABS feliratot látjuk, akkor nyugodtak lehetünk. Ezek jó minőségű műanyagok. Új számozási rendszerre a gyártók már javaslatot tettek.

Azonban, figyeljünk oda, mert a 7-es típusú műanyagok között lehet polikarbonát alapanyagú is, ami a hírhedt és nagy port kavart BPA-t oldja bele ételeinkbe és italainkba.A BPA-ról bebizonyosodott, hogy már kis mennyiségben is rendkívül romboló hatású az emberi szervezetre nézve. Degeneratívan hat a női és férfi szaporodó szervekre, előre hozza a pubertás kort, viselkedési zavarokat okoz, beleszól az immunrendszerünkbe is, valamint összeköthető a mell- és húgyhólyag rák kialakulásával is és növeli a vetélés kockázatát.