Megszólalt a Magyar sofőr : Bárcsak én is odavesztem volna..


Ha valaki, akkor Tiba János pontosan tudja, min megy majd keresztül V. János, a veronai buszbaleset sofőrje, ha egyszer magához tér.

János hasonló cipőben járt 33 évvel ezelőtt: ő vezette azt a vállalati buszt, amely 1983-ban Graz mellett a szerpentinről a szakadékba zuhant. Az Ikarus 255-ös fékrendszere csütörtököt mondott. Először a motorfék mondta fel a szolgálatot, majd a láb- és a kézifék sem tudta megállítani a járművet. A busz egy 200 méteres szakadékba zuhant, huszonhétszer fordult meg a tengelye körül, majd a kere­kein landolt. A balesetben tizenöten haltak meg, és harmincegyen sérültek meg. János kirepült a buszból, és fennakadt egy fán, ez mentette meg az életét.

Hirdetés


– Amikor magamhoz tértem a kórházban, arra sem emlékeztem, hogy ki vagyok. Ott volt egy újság, címlapján egy szétroncsolódott busszal. Rossz érzésem volt. Mindenkit megkérdeztem, mit keresek itt, mire valaki elmondta: volt ez a tömegszerencsétlenség, és én vezettem a buszt – emlékezett vissza János.


A fiatalokat szállító busz Franciaországból tartott hazafelé, amikor megtörtént a tragédia. 16 fiatal halt szörnyet a balesetben, a sofőrt még mindig kórházban ápolják /Fotó: MTI
– Hónapok múltán jött vissza az emlékezetem. Addigra már elkészültek a szakértői vélemények, amelyek kimondták: a busz műszaki állapota miatt történt a baleset. Az itthoni bíróság mégis hét évre ítélt el. Amikor a grazi főügyész megkapta a papírokat, személyesen jött el értem Baracskára, és azt mondta: ha nem tisztázzák a magyar hatóságok az ügyemet, ő maga viszi el a hágai nemzetközi bíróságig a dolgot – folytatta a férfi.

Tíz év kellett ahhoz, hogy Jánost jogerősen felmentsék és a jogosítványát is visszakapja. Bár igazából nem is volt nagy szüksége rá: jó ideig kizárólag gyalog járt. Később belevetette magát a fékrendszerek tanulmányozásába, és ma az ország egyik legismertebb féktesztelő és -javító műhelyének társtulajdonosa. Természetesen a buszbaleseteket is figyelemmel követi.

A Népszava cikke a tragédiáról: az Ikarusz 200 métert zuhant a szakadékba Graz közelében. János, a sofőr kirepült az ablakon
– A veronai tragédiát hallva biztos vagyok abban, hogy valami történhetett a buszsofőrrel: rosszul lett, esetleg elájult. Ha magánál lett volna, biztosan próbál korrigálni –elmélkedett János.

– Ha magához tér, valószínűleg azt fogja gondolni, amit én anno: „Bárcsak én is odavesztem volna.” Egy ilyen esetet feldolgozni nem lehet, csak megtanulni együtt élni vele – lábadt könnybe a szeme.

Hirdetés


János azt mondta, egy része még a mai napig nem tért haza Grazból: ott maradt a szakadék mélyén. Jelenleg építget egy buszt, egy ugyanolyan Ikaruszt, amivel akkor volt. Nagy álma, hogy egyszer visszatérjen oda, befejezze azt a túrát, és mindenkit épségben hazahozzon onnan.

Így lehet feldolgozni

– János esete nagyon pozitív példa az ilyen nagy traumák feldolgozására – vélekedett Csehák Hajnalka pszichológus. – Nem menekül a történtek elől, hanem szembenéz velük, kitanulja minden csínját-bínját annak, ami az életében ekkora törést okozott.