A szépség és a szörny igazi története döbbenetesen más, mint a mesében!

A Szépség és a Szörnyeteg mese eredete

Mint a legtöbb klasszikus Disney-mese, a Szépség és a Szörnyeteg is egy adaptáció. De vajon mi az eredeti történet? A cikkből kiderül.

A Szépség és a Szörnyeteg alaptörténete egy francia népmese, amelyet először 1757-ben Madame Leprince de Beaumont jegyzett le. Ezután pár évszázadig ugyanolyan népszerűségnek örvendett mint bármelyik más népmese. Viszont a XX. században, a filmek megjelenésekor többen is e történethez tértek vissza és megfilmesítésével kiemelték a többi francia mese közül.

Hirdetés

A legismertebb változatát Jean Cocteau készítette 1946-ban La belle et la béte címmel, Jean Marais főszereplésével. Népszerűségének csúcspontját az 1991-es Walt Disney Studio által létrehozott rajzfilmmel érte el. A rajzfilm zenéje alapján, amit Alan Menken írt, készült el musical változata, amit 1994-ben mutattak be a New York-i Broadway-n és azóta is műsoron van. Hazánkban a Budapesti Operettszínházban 2005 márciusa óta láthatjuk a darabot, ami a 2006/2007-es évadban éri meg 100. jubileumi előadását. Tehát a történet népszerűsége a mai napig töretlen, a rajzfilm továbbra is a gyermekek kedvence (sőt nemcsak az övéké), és a színházi előadásokon is képviselteti magát minden korosztály.
Hirdetés
Az eredeti mesében:

- Az eredeti történetben a Szépségnek nincs neve.
- A lány apja kereskedő, nem feltaláló
- A lánynak két nővére, és három bátyja van
- Nővérei a Szépséget teszik felelőssé, amiért apjuknak a kastélyba kell mennie
- Az apát nem börtönzik be, Szépség önként megy a kastélyba.
- Gaston nem létezik.
- A kastélyban nincsenek beszélő tárgyak, mindent láthatatlanul intéz valami/valaki
- Szépséget a nővérei nem akarják visszaengedni, miután a Szörnyeteg elengedi, bátyjai pedig a kastélyba akarnak menni, hogy végezzenek a Szörnyeteggel.
- Mikor Szépség visszatér a kastélyba, holtan találja a Szörnyeteget, de az Igaz Szerelem csókjával feloldja az átkot.
- A szörnyeteg a legvégén megeszi szépséget,mert kiderül, hogy ő egy vérfarkas.Hirdetés