A New York Times írt ma Magyarországról! Súlyos visszaéléseket vettek észre a Magyar kórházban !

A borzalmak otthona - Ez sem a pénzen múlik!
Két kép az MDAC Topház-jelentéséből. A baloldalin egy férfi az ágya szélét rágja, a jobboldalin egy fiatal fiú a karján nyílt sebekkel.
Ismét a New York Times hasábjaira került Magyarország: ezúttal a fogyatékosok életkörülményeivel foglalkozó Mental Disability Advocacy Center (MDAC) közölt jelentése. 

Hirdetés

A lap idézi a szervezet jelentését, ami szerint egyes bentlakásos intézményekben - elsősorban a gödi TopHáz Speciális Otthonban - olyan állapotokat tartanak fenn, hogy az MDAC a teljes intézményrendszer felülvizsgálatát és a Topház azonnali bezáratását kezdeményezi. 
Steven Allen, a szervezet vezetője elmondja, hogy a 220 ember számára "otthont nyújtó" gödi intézetben embertelen állapotok uralkodnak. Szerinte "a körülmények, a visszaélések, a fizikai erőszak nyomai egyenesen következményei a politikailag és jogilag egyaránt elégtelenül szabályozott környezetnek és a rendszeres független megfigyelések elmaradásának", emiatt pedig a komplett ellátórendszer felülvizsgálatát és a szabályzási környezet áttekintését sürgeti. 

Hirdetés

Az MDAC kéri az Európai Uniót is, hogy vizsgálja meg a jogsértések sértik-e az európai alapjogokról rendelkező chartát, és hogy a közösség csalás elleni hivatala is vizsgálja meg a Topházat és a hozzá hasonló intézményeket.
"Láttak egy alig három éves gyereket, akit rácsos ágyban tartottak, járni nem tudott, és az izmai is visszafejlettek. Másokon nyílt sebeket láttak, és olyanok is voltak, akiken az alultápláltság egyértelmű jelei mutatkoztak" - írtuk a jelentésre alapozva.
Az MDAC a rendőrségen feljelentést tett, megítélésük szerint egyes cselekmények sértik az ENSZ kínzás elleni egyezményének passzusait is.
Az illetékes minisztérium alatt működő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a cikk megjelenését követően vizsgálatot indított, emellett felfüggesztette az intézmény igazgatóját.Hirdetés