Halálra nyugtatóztak egy idős nénit egy Budapesti kórházban. A rendőrség nyomozást indított

Budapest — Nem tudta a bal kéz, mit csinál a jobb – gyakorlatilag ez történt abban a fővárosi kórházban, ahol túladagolták a fájdalomcsillapítót, és ezzel kioltották egy 88 éves asszony életét.

A nyomozás adatai alapján valószínűleg nem kommunikáltak egymással a fehérköpenyesek, de a kórlapon sem tüntették fel, hogy ki, mikor, milyen orvosságot adott be a betegnek. Így adagolhatták túl a veszélyes, ópiumtartalmú szert. A Zsaru magazin írt először az esetről. Az asszonyt először a kardiológiára, majd a belgyógyászati és gasztroenterológiai részlegre vitték, ahol még aznap éjszaka meghalt.

Hirdetés


A gyászoló család feljelentést tett az ügyben, a boncolás pedig megállapította: a beteg halála mérgezés következtében állt be. Azt is kimutatták, hogy a halálos dózisú, ópiumtartalmú fájdalomcsillapító élete utolsó huszonnégy órája során került a nő szervezetébe.
Ám az orvosi dokumentáció­ban, a lázlapon nyoma sem volt, hogy ilyen gyógyszert adagoltak volna az idős beteg asszonynak.
A nyomozás adatai szerint először a nappalos orvos adott fájdalomcsillapítót a néninek, később a délutános orvosnő tett ugyanígy, majd, mivel a néni jajgatott fájdalmában, és a betegeket zavarta, az éjszakás ápoló kapszulában és injekcióban is újabb dózist adott be.
Dr. J. és dr. R. ellen veszélyeztetés vétsége miatt, az ápoló Sz. ellen pedig foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja ­miatt indult eljárás.
Az első adag szert a nappalos orvos, J. adagolta a néninek /Fotó: Facebook

Hirdetés
A szintén az osztályon dolgozó főnővér, Cs. ellen pedig az ügyészség folytat nyomozást, hiszen a gyanú szerint az ő utasítására hamisították meg azokat a kórlapokat, amelyeket az eljárás során bekért a rend­őrség.
Az ügy érintettjei a mai napig a kórházban dolgoznak. A főnővért csütörtökön elértük telefonon, de nem kívánt nyilatkozni.
– Az orvosok nem tartották be az elvárható gondosság elvét – kezdte dr. Ábrahám László ügyvéd. – Véleményem szerint ma annyira le vannak terhelve az orvosok és az ápolók is, hogy a legutolsó, amire figyelni tudnak, az a dokumentáció. Az egészségügy egész rendszerét kellene megreformálni, hogy ne történhessen hasonló eset – vélekedett a független szakjogász.
– A rendőrség hivatalosan nem tájékoztatta a kórházat a folyamatban lévő büntetőeljárásról – közölte szűkszavú válaszában az intézmény sajtóreferense.
Hogy indult-e belső vizsgálat, és hogy az érintettek valóban dolgoznak-e, nem válaszoltak.

x


Hirdetés