Nagy erejű bomba robbant a Német követségnél. Legkevesebb 80 ember elhunyt, rengeteg a súlyos sérült

Legkevesebb 80 ember meghalt, a sebesültek száma pedig a 350-et is meghaladja abban a robbantásban, melyet egy tartálykocsival hajtottak végre ismeretlenek Kabul diplomáciai negyedében szerdán.

HirdetésA muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye Afganisztánban. A támadást a délelőtti csúcsforgalom idején hajtották végre a német nagykövetség megerősített kapujánál, azonban más fontos környékbeli létesítmények is megrongálódtak.

A dpa német hírügynökség a helyszínen készült fényképek alapján azt írja, hogy a német nagykövetség épülete súlyosan megsérült, az utca felőli ablakok közül többtucatnyi betört. Sigmar Gabriel német külügyminiszter közölte, hogy a nagykövetség több munkatársa megsebesült, egy afgán biztonsági őr pedig életét vesztette.

Basír Mudzsahid, a kabuli rendőrség szóvivője azt mondta, nem tudni, hogy pontosan mi volt a merénylet célpontja. Hozzátette: a robbanás, amely százméteres körzetben erősen megrázkódtatta a környékbeli épületek nyílászáróit, nagyon nagy erejű volt. Egy egészségügyi tisztviselő szerint az áldozatok főként afgán civilek.

Egy férfi, akinek a fejét be kellett kötözni, elmondta, hogy az egész olyan volt, mint egy földrengés. Ő egy bankban sebesült meg, amelynek épületét a robbanás lökéshulláma elérte. Egy másik, könnyebben megsebesült férfi azt mondta, hogy hatalmas volt a pusztítás és a kavarodás. "Nem tudtam világosan gondolkodni. Mindenütt hatalmas zűr volt körülöttem."

Hirdetés

Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivője gyakorlatilag elhatárolódott a támadástól, s mint mondta: a tálibok mozgalma határozottan elítéli az olyan céltalan támadásokat, amelyeknek civil áldozatai vannak. Asraf Gáni afgán államfő élesen elítélte a merényletet.

Közleményében azt írta:"A terroristák még a ramadán szent hónapjában, a szívjóság, az áldás és az imádság havában sem hagynak fel az ártatlan emberek gyilkolásával".

A merényletet határozottan elítélte Pakisztán is. Az ország külügyminisztériuma arról is beszámolt, hogy a támadásban megrongálódott egyes pakisztáni diplomaták közelben lévő lakhelye, mások könnyebben megsebesültek.

A Reuters hírügynökség tudósításában megállapítja, hogy a múlt hét végén kezdődött ramadán sem jelent megnyugvást az erőszaktól forrongó Afganisztánban.

Hirdetés