Pusztító lesz az ide nyár. Már látni, hogy milyen időjárás fog minket kínozni


Az egész világon ismert Accuweather meteorológiai internetes oldal szerint legalábbis ez vár ránk a következő három hónapban. Alan Reppert vezető meteorológus készítette el Európa nyári időjárás-előrejelzését, amiben kitér Dél- és Kelet-Európára, azaz Magyarországra is.


Hirdetés
A hőségen kívül aszályt is jósol a szakértő, ami jó hír például a Balatonnál nyaralóknak, rossz viszont a mezőgazdaságnak, és pokollá teszi a városlakók életét. Nem beszélve a levegőminőség veszélyes romlásáról, a nyári szmogról.


Lengyelországban, Franciaországban, Németországban és Csehország nyugati részén eközben pusztító viharok csapnak majd le, és villámgyorsan kialakuló árvizekre is lehet számítani az özönvízszerű esők miatt, legalábbis az Accuweather prognózisa szerint.

– Az egész nyárra vonatkozó előrejelzéseket óvatosan kell kezelni. De a hosszabb távon megfigyelt hőmérsékleti változásokat nézve az látható, hogy régiónkban a nyarak melegszenek leginkább, és több lett a hőhullámos napok száma – mondta el a Blikknek Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) évszakos előrejelzéseit alapul véve az átlagosnál valóban kissé melegebbnek ígérkezik a nyár.


Hirdetés

Térképünkön láthatja, hogyan alakul Európa országainak időjárása nyáron /Grafika: Séra Tamás
– Június első két hete pedig most úgy tűnik, 1-3 fokkal lesz melegebb Európa nagy részén a szokásosnál – fűzte hozzá az éghajlati szakértő.

A hőhullámból így május vége felé egyelőre nem sok látszik még, tegnap megint lecsapott a vihar: Dunaújvárosban tornádót is láttak. Hétfő este pedig Dél-Pestet mosta el úgy az eső, hogy elterelték a buszokat is. Nemrég pedig Gyöngyös utcáin hömpölygött olyan jégfolyam, amit a leg­idősebb helybéliek sem láttak még soha.

Mesterházy András meteorológus szerint mégsem számítanak rendkívülinek ezek a helyi brutális zivatarok májusban. Csütörtökig tart ez a változékony időjárás, aztán péntektől napos, gomolyfelhős, de szárazabb, kicsit hűvösebb idő lesz. Jövő hét elején pedig már 30 fok is lehet.

Bolond volt a tavasz

Idén igencsak bolondját járatja velünk az időjárás, legalábbis a tavasz a szokásosnál is szeszélyesebb volt. Április elején hirtelen, a nyáron szokásos 26 fokos hőmérséklettel tört be a meleg, majd a hónap második felében visszatért a tél: országszerte havazott, a hegyekben falvakat zárt el napokra a hófúvás, a Bükkben félmilliárdos kárt okozva.

Hirdetés