Csodájára jár a világ! Mintafalut csinált a roma polgármester a bűnözéstől hemzsegő településből


A baranyai Cserdi község megmutatta vissza lehet fordulni a teljes összeomlás széléről. A lakói már nem segélyekre várnak hanem ők segítenek másokon.

Cserdi szinte száz százalékban cigányok lakta, elhanyagolt falucska volt a világ végén. Mint oly sok másik kistelepülés, ez a falu is totális hanyatlásnak indult.


Hirdetés
Föl kellett kelteni az igényt az emberekben, mert az határozza meg a mindennapokat – mondja Bogdán László. Cserdi polgármestere a rossz hírű kisközségből néhány év alatt virágzó mintafalut varázsolt. Első intézkedései között leszereltette a rácsokat a közintézményekről és bezáratta a kocsmát. A zömében cigányok lakta faluban az utóbbi években 26 fürdőszobát építettek, ugyanennyi homlokzatot hoztak rendbe kalákában. Nyolc hektáron gazdálkodnak, bérmunkát is vállalnak, van erdejük, fóliasátrakban kertészkednek, s tavaly 38 laptopot és 12 biciklit kaptak a legjobban tanuló gyerekek.

A korábban a bűnözéstől hemzsegő település most virágzik, lakói dolgoznak és remekül megélnek munkájukból.


Olyan sikeresek a termelésben, hogy a falu saját márkás termékeket dobott piacra, amikből rövidesen a boltok polcaira is kerül.


Hirdetés

Lenne mit tanulni tőlük! Hatalmas gratuláció a polgármesternek és a lakóknak az elért eredményért!
Forrás

Az alábbi gombok segítségével oszthatod meg a cikket, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a sikertörténet!

forrás

Hirdetés