Egy lángos 1300, Gyros 1900. Mutatjuk a Balatoni árakat 2017-ben

Akár 5-10 ezer forintba is kerülhet egy családnak naponta a Balaton-parti eszem-iszom, és ehhez nem is kell drága éttermekben ebédelni, vacsorázni. Egy rántott csirkéért sült krumplival több büfében is simán elkérnek 1600 forintot.


Hirdetés

Egy adag sertés­ pörköltnek is hasonló az ára, amihez még hozzászámítják a köretet 400-500 forintért. Hekkből 400 forintba kerül tíz deka, egy közepes méretű darab ára már 1500 forint fölött jár kenyér nélkül. Még talán pizzával járunk a legjobban, 1000-1600 forintért. A gírosz is hasonló áron készül, bár nem biztos, hogy valóban azt kap érte a vendég.

A Blikk több helyen tesztelte a büféket. Az egyik balatonfüredi konyhán a pita rejtett némi megszáradt húsfélét, azon kívül viszont csak kockára vágott káposztatorzsát, amit elfedett a gírosztól ugyancsak idegen kapros szósz­féleség, 990 forintért.

A rántott csirkemell sem mindenhol az, aminek hirdetik, hanem húsüzemi készítmény. Tihanyban pedig a tejfölös lángost a kilencvenes éveket idézve hígított tejföllel kenték meg, 500 forintért.


A sört 500-600 forintért adják szinte mindenhol, az üdítők ára 3-400 forint, elvétve találni olyan büfét, ahol decinként 40 forintért adagolt szódával válthatnánk ki a 300 forintért adott buborékos ásványvizet. Igaz, még ezt is megspórolhatjuk előrelátással, ha helyi diszkontláncokban előre vásárolunk másfél literes vizet 50 forintért. De legalább a palacsinta nem drágult, néhol már 120 forintért is kapni a lekvárosból, bár a legtöbb helyen 200 forint, és fagyit is találni gombóconként 220 forintért. Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség elnöke szerint is létezik, de már korántsem általános jelenség, hogy a vendég rossz minőséget kapjon a pénzéért.


Hirdetés

A tipikus gyorsételek mindenhol feltűnnek, nem túl drágák, ezért sokan ezt választják
– Óriási a fejlődés, „gasztronómiai bumm” ment végbe a tó környékén. Egyre több olyan hely nyílik, ahol odafigyelnek a minőségre, és a tulajdonos nem egy nyáron akar meggazdagodni, hanem hosszú távra tervez. De bele lehet futni lehangoló élményekbe is, ezért javasolni fogjuk, hogy készüljön valamiféle ajánlás, hogy a vendéglátósok megfelelő minőséget nyújtsanak – mondta a szervezet elnöke.


Csapodi Balázs, a híres Kistücsök Vendéglő vezetője szerint is kikopóban van a kilencvenes évek mentalitása, de korántsem tökéletes a helyzet.

– Viszont azért látni kell, hogy nagyon kevés pénzből nem lehet csodát várni. Én például mindenképp gyanakodnék, ha ezer forintért látnék rántott csirkemellet. De vizezett tejföllel vékonyan megkent 500 forintos lángosra tényleg nincs mentség – fogalmazott Csapodi Balázs.

Parti árak

Lángos 400-1290

Palacsinta 50-250

Gírosz 850-1900

Gulyás 200

Pörkölt krumplival 2100

Pizza 990-1600

Kétszemélyes tál 5500

Menü 1190

Hamburger 600-1000

Hot dog 400-600

Fagyi 220-tól

Melegszendvics 500-650

Hirdetés