Ma fél éve, hogy Barbi beleesett a Tiszába, de a holttestét azóta sem találták meg. Rejtélyes barátok voltak vele az utolsó pillanatokban


Napra pontosan fél évvel ezelőtt történt, hogy a zentai Vitéz Barbara két fiú ismerősével egy szülinapi buli előtt a Tisza, majd a híd felé vette az irányt, s azóta nem jött haza. A fiúk szerint Barbara beleesett a Tiszába, viszont a szerbiai és magyarországi mentőalakulatok hiába keresték többször is, nem találták meg. Az üggyel kapcsolatban továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés, amelyekre a szülők, a hozzátartozók, Barbara barátai és a közvélemény is válaszokat várna, azonban úgy tűnik, a szerbiai illetékes szervek már jó ideje lezártnak tekintik az ügyet.

Hirdetés
Cikkünkben igyekeztünk időrendi sorrendbe gyűjteni Vitéz Barbara eltűnésével kapcsolatos legfontosabb információkat, amelyek a szerb és a magyar nyelvű tájékoztatási eszközökben, valamint a közösségi oldalakon jelentek meg az elmúlt fél év során.
november 25.

Pénteken Vitéz Barbara a barátaival ment szórakozni, és azzal a barátnőjével, akinek rokona, Balázs tetszett a lánynak. Balázs 22 órakor mondta az anyjának, hogy Barbara otthagyta őket és elment. Negyed tizenegykor pedig már jöttek a rendőrök Barbara szüleihez, Endréhez és Melindához, s kérdezték, hogy hol a lányuk. Amikor az édesanyja hívta, a telefonja már nem működött. Balázs saját édesanyjának jelentette, hogy bent van a rendőrségen, mert látták, hogy valaki a Tiszába esett. „Szombaton a rendőrségen azt mondták, hogy Barbara talán meg akart előzni valakit, megcsúszott és átesett a korláton, de a nyomozás érdekében nem mondhatnak semmi mást” – mondta a lány édesapja.
A szülők és a rokonság szerint is Barbarának tériszonya volt, még a padlásra sem mert felmenni. „Azt kérte az apjától, hogy menjen fel a padlásra egy könyvért, mert ő félt felmászni a létrán, biztos nem mászott volna át a híd korlátján” – mondta a nagymama.
november 28.

A mentőcsapatok már harmadik napja keresik a 15 éves Vitéz Barbarát.
„Reményvesztettek vagyunk. Azt várjuk, hogy jelentsék, megtalálták a testét. Ez volt a harmadik alkalom, hogy szórakozni ment. Nem dohányzott, és nem is fogyasztott alkoholt, mert irtózott az alkoholistáktól” – mondta Endre, a lány édesapja, majd hozzátette: lánya nem volt problémás, és nagyon gyanús a számára az a tény is, hogy Barbara egyáltalán a hídon volt.
Melinda, az édesanya a könnyeivel küszködve azt mondta, hogy Barbara este 8 órakor ért haza a Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskolából, amelynek első osztályos tanulója volt, s utána ment el otthonról.
Baranyi Nándor, a Tisza Mentőcsapat vezetője már akkor azt mondta, kevés a valószínűsége annak, hogy 5-8 napon belül előkerül a holttest.
„Az egész partszakaszt és a folyó alját is átkutattuk a híd lába körül, de nem találtunk semmit. Nem tudunk merülni ilyen körülmények között. A híd lábánál 4 fokos a folyó vize, az a hely pedig, ahol a Tiszába esett 6 méter mély, a híd pedig 10 méter magas”.
december 12.

A szerb sajtó szerint a két fiú a szüleik társaságában átment a szerb nyelven zajló poligráfos kihallgatáson. A vizsgálatról beszámoló forrás szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy a fiúk Barbarával a hídon voltak, s közülük szándékosan senki nem lökte meg a lányt, hogy a folyóba essen, s ezt senki nem is tervezte, de a poligráfot kezelő személy nem zárta ki, hogy ez véletlenül mégis megtörtént.
december 18.
Vitéz Barbara szülei egy névtelen levelet kaptak, amelyben az áll, lányuk nem baleset következtében vesztette életét. A család a levelet a postaládájában találta meg, aláírás és boríték nélkül. A kézzel írott levélben azt állítják, a kislány nem véletlen baleset folytán esett november 25-én késő este a Tiszába, hanem megerőszakolták, majd brutális kegyetlenséggel meggyilkolták és ezt követően vetették a folyóba. A kétségbeesett szülők elmondták, a levelet magyar nyelven, golyóstollal írta valaki. A papírt azonnal átadták a rendőrségnek.

Hirdetés
Az életük legnehezebb időszakát élő szülőket újabb megrázkódtatás érte.
„Nem tudjuk már mit higgyünk, mit tegyünk. A legborzasztóbb a bizonytalanság és az, hogy nincs meg a lányunk. Beleőrülünk abba, hogy nem tudjuk, mi a teljes igazság az eltűnése körül. A holttestét sem találják. Akármi legyen, azt várjuk, hogy tisztességgel eltemethessük” – mondta a belgrádi Novosti napilapnak a megtört apa.
A rendőrség a helyszínelést és a két, Barbara társaságában lévő 17 éves fiú kihallgatása, s egyéb nyomozati cselekmények után azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy szerencsétlenség történt. Ez a változat szerint a három tizenéves egymással versengve próbált felmászni a híd fémszerkezetére. A kislány is ezt tette, majd az egyik pillanatban a mélybe zuhant és eltűnt a folyóban. Ezt állították a szemtanúk, a tizenéves fiatalok, akik a rendőrséget is értesítették a balesetről.
2017. január 11.
Támogatókból álló kisebb csoport tiltakozott Zenta főterén Vitéz Barbara eltűnése körüli ügy előremozdítása érdekében. A megtört arcok válaszokat vártak, támogatást a város vezetésétől, a rendőrségtől pedig több emberséget és részletes tájékoztatást.
Vitéz Endre, az édesapa ismételten elmondta, szerinte a rendőrség fontos információkat hallgat el. Ha valóban egyszerű balesetről lenne szó, nyilvánosságra kellene hozniuk a tényeket. A rendőrség és a város vezetősége nem jelent meg a tiltakozáson.
január 14.

Az Europol és az Interpol is részt vesz a 2016. november 25-én eltűnt zentai diáklány, Vitéz Barbara utáni nyomozásban – közölte Vitéz Endre, a lány édesapja, aki szerint ez annak a hozadéka, hogy szerdán tiltakozó megmozdulást tartottak Zenta központjában.
Igor Jurić, a két és fél éve elrabolt és meggyilkolt Tijana Jurić édesapja a Vajdasági Televíziónak azt nyilatkozta, hogy a kisebb településeken kevesebb gyermek tűnik el, viszont éppen ezért a rendőrök nem is tudják mindig, hogy mi a teendő az első pillanatokban.
január 16.
Vitéz Barbara szülei Vladimir Rebić szerb rendőrigazgatóval beszéltek, de nem kaptak túl sok új információt lányuk ügye kapcsán. Barbara barátainak állítása szerint a lány megcsúszott a Zentát Csókával összekötő hídon, és a Tiszába esett. Vitéz Endre, az eltűnt lány édesapja szerint lánya nem esett bele a Tiszába, hiszen a folyó mostanra már kidobta volna a lány testét. Az édesapa elmondta azt is, hogy eddig nem látta azt a két fiút, akiknek társaságban volt Barbara az eltűnés éjszakáján.
január 26.
Zentán találkozott Vitéz Barbara szüleivel Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója, Miroslav Krkelić, a szabadkai Felsőbb Ügyészség ügyésze, Milan Tkalac, az újvidéki fellebbviteli ügyész, az esetet vizsgáló nyomozók jelenlétében.
Beszámoltak a nyomozás eddig ismert részleteiről, végigjárták az útvonalat, melyen a tragikus estén a fiatalok haladtak a zentai hídhoz. A legfőbb bizonyítékok a közeli bevásárlóközpont kamerafelvételei és a két fiú által előadott történet. A videofelvételek az estének csak egy rövid részletét mutatták, így maradtak a szemtanúk állításai, amelyek azonban Vitéz Endre szerint nem egybehangzóak. Szerinte legalább három változatot mondtak el. Kiskorúak lévén, csak a szülők beleegyezésével hallgathatók ki.

A nyomozás még lezáratlan, tehát azt sem állapították meg egyértelműen, hogy baleset történt-e.
Elégedetlenségre ad okot az ügyben a rendőrség munkája, mivel számos dologgal kapcsolatban ellentétesek az információk. Az édesapa szerint a hatóságok elmondták, november 25-én, 22 óra 25 perckor érkezett hozzájuk a bejelentés, hogy Barbara a folyóba esett. A szülők állítása szerint azonban már 22 óra 15 perckor kint volt náluk a zentai rendőrség, hogy fényképet kérjenek a lányukról. Érthetetlen mindezeken kívül a hídon való helyszínelés, az alkohol- és drogteszt elhanyagolása. Minden vizsgálat akkor és ott lett volna fontos, utólag már nem végezhetők el.
március 7.
Továbbra sem találják a zentai Vitéz Barbarát. A Tisza Mentőcsapat szerint, ennek egyik oka, hogy nem rendelkeznek a kereséshez szükséges felszereléssel és ilyenkor az idő a legnagyobb ellenség.
április 7.
Heti rendszerességgel folytatják a Tisza ellenőrzését. A Tisza Mentőcsapat Óbecséig teszi meg az utat. Péntektől vasárnapig külön felderítő kutatást végez egy magyarországi speciális mentőcsoport is.

A Tisza Mentőcsapat elnöke szerint nagyon sok oka lehet annak, hogy a 15 éves lány még nincs meg. Baranyi Nándor elmondta, hogy az idő felmelegedése óta folytatják a vizuális keresést. Nemrégen találtak egy holttestet, aki egy hónapja volt a vízben. A kutatás heti rendszerességgel történik, két-három naponta ellenőrzik a folyót Adáig. Hetente egyszer pedig elmennek egészen Óbecséig.
A miskolci Spider speciális mentőcsoport ma kezdte meg a híd környékének és a folyó Óbecséig terjedő szakaszának az átvizsgálását. Saját felszerelésükkel és négy nyomkövető kutyával érkeztek. A magyarországi önkéntes csapat 1996-ban szerveződött és végez eltűnt személyek utáni kutatást szárazföldön és vízen egyaránt. A Spider csoport vasárnapig tartózkodik Zentán és alapos kutatást végeznek a folyón.
április 9.

A Spider keresése is eredménytelenül zárult, ők sem találták meg Vitéz Barbarát a folyóban.
május 25.
Hat hónapja tűnt el Vitéz Barbara, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola első osztályos tanulója. A rendőrség szerint felmászott a hídra, és véletlenül beleesett a vízbe. Barbara november 25-én harmadszor ment szórakozni, az alkohol illatát sem bírta, nem dohányzott és tériszonya volt. Akinek tériszonya van, az jól tudja, hogy még a létrára sem szívesen megy fel, nemhogy a hídra. Nem tudni, a fiatalok az üzletben mit vásároltak, pedig fontos lehet a történések szempontjából. A poligráfos vizsgálatra jóval a hídon történtek után került sor. Nem világos az sem, a szerbiai rendőrség miért nem számolt be részletesen a szülőknek a történtekről. A lányát kereső édesapával miért beszéltek lekezelően a rendőrök, miért nincs az ilyen esetekre senki sem a rendőrségen felkészülve, miért nem alkalmaznak egy kommunikációs szakembert? Amennyiben a kislány a vízbe esett, akkor a nagy hideg és az, hogy a folyó befagyott, semmiképpen sem kedvezett a keresésének, de azóta már nagyon sok idő telt el. Ki írta azt a levelet, amelyben az áll, hogy Vitéz Barbarát elkábították, megerőszakolták és a vízbe dobták?
Ha valaki elítéli a szülők egyes eltúlzott reakcióját, az fordítson egyet a helyzeten, és képzelje magát az édesapa és az édesanya helyébe. Az életük értelmét veszítették el és most „csak” azt szeretnék, hogy derüljön ki az igazság, és pont kerüljön a tragédia végére, mert amíg ez nem történik meg, az életük értelmét ők mindennap keresni fogják.


Hirdetés
forrás: http://szabadmagyarszo.com
Eltűnt neve:Vitéz Barbara
Életkor: 15 éves
Eltűnt: 2016.11.25.
Lakhelye: Zenta
Utolsó ismert tartózkodási helye: Zenta Vajdaság
Személyleírás: 157 cm magas, 47 kg , szőke haaj váll alatti hosszúságú, , barna szemű.
Ruházata: zöldes színű kabát , fekete blúz, kék koptatott színű farmernadrág, barna bakancs.
Különös ismertető jelei: homlokán egy apró heg, ami a bárányhimlő nyoma , jobb szemöldökén egy apró szemölcs.
Egyéb információk: feltevések szerint a hídról a Tisza folyóba esett , de nem találják.
Nemvolt beteg, gyógyszert nem szedett, alkoholt, cigarettát ,drogot megvetette, nem élt vele soha
Kérjük, hogy aki az eltűnt személy jelenlegi tartózkodási helyével, vagy eltűnésének körülményeivel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik,hívja a rendőrséget:
a 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámok a nap 24 órájában fogadják a bejelentők hívásait.
Ingyenesen hívható a 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld száma.
vagy hívja édesapját az alábbi telefonszámon:
+381631123438