Ma van a kamionban megfulladt migránsok pere a bíróságon. A vádlott kötekedik a bírókkal, ez még nem minden

Óriási érdeklődés mellett, kaotikus viszonyok között indult a halálkamionos per. A bolgár, pastu és arab nyelvű tolmácsolás miatt nagyon vontatottan kezdődött a tárgyalás. Jelen van a teljes osztrák sajtó is.


9:38 - A vádirat fordítása sem megfelelő - sérelmezi magyarul, de nehezen érthető formában. Hajlandó vagyok vallomást tenni a bíróságon, megfelelő tolmácsolás esetén - jelentette ki a férfi. A tolmács kiakadt a vádlottra, megkérdőjelezi a szavait.

Hirdetés

9: 23 -A férfi védője elmondta, hogy Afganisztánban több mint 30 dialektus van, ezért nem érti megfelelően a tolmácsot védence. Hozzátette, nem szeretnék, hogy ebből később eljárásjogi probléma legyen.

9: 20 - Az első rendű vádlott jelezte tört magyarsággal, hogy nem érti rendesen a pastu tolmácsot, ő azt a tolmácsot szeretné, aki korábban fordított neki.

A bíró jelezte, hogy ez nem kívánságműsor, a tolmács pastu anyanyelvű és van tolmácsvizsgája, vagyis alkalmas a feladatra.

A vád ismertetésével megkezdődött a 71 migráns halála miatt indított per a Kecskeméti Törvényszéken szerdán.

Egy vádlott még szökésben

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy afgán, kilenc bolgár, illetve egy bolgár és libanoni kettős állampolgárságú férfi ellen május elején. A vádlottak közül tíz előzetes letartóztatásban, egy szökésben van.

71 migráns fulladt meg, köztük 4 gyerek

Hirdetés

A 71 ember halálát okozó "parndorfi ügy" a 26 vádpont egyike.

A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A bűnszervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 migránst zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben ez esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki nem halt meg.

Emberölés is a vádak között

A kiemelt jelentőségű bűnügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell. A tervek szerint vád ismertetése után megkezdik a vádlottak kihallgatását. A tárgyalás arab, bolgár és pastu tolmácsok részvételével zajlik. Az eddig felmerült bűnügyi költség meghaladja a 100 millió forintot.


Hirdetés
A tárgyalás jelentős biztonsági intézkedések és médiaérdeklődés mellett vette kezdetét.