Kezdődik : Észak- Korea kilőtt egy interkontinentális rakétát. 930 kilométert repült a rakéta, és hajszálpontosan célba talált


Észak-Korea kedden bejelentette, hogy első ízben hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával.

Az észak-koreai állami televízió híradása szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta 39 perces repülés során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az észak-koreai állami média azt állította, hogy ezzel a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

A rakétát helyi idő szerint fél tíz körül lőtték ki a fővárostól, Phenjantól mintegy száz kilométerre északnyugatra, a kínai határ közelében fekvő Pangjon gyakorlótérről.

A japán kormány korábban már közölte, hogy a rakéta negyven perccel később, több száz - a dél-koreai hadsereg szerint 930 - kilométert megtéve csapódott a Keleti-tengerbe, (korábbi nevén Japán-tenger) feltehetően Japán kizárólagos gazdasági övezetében. (MTI)Hirdetés