Németországi baleset, a Minisztérium közleménye: " Nem áll módunkban anyagi támogatást nyújtani, fizessen az utasbiztosítójuk "


A minisztérium őszinte részvétét fejezi ki a sajnálatos balesetben elhunyt érintettek hozzátartozóinak.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a konzul megadott minden, az illetékességi körébe tartozó segítséget az érintetteknek és hozzátartozóiknak. Folyamatos a kapcsolattartás a kórházzal és az illetékes hatósági szervekkel annak érdekében, hogy a hozzátartozók minden szükséges információt megkapjanak a sérültek állapotáról, a baleset körülményeiről és a szükséges teendőkről.

Az elhunytak hazaszállításával kapcsolatban a konzulátusnak a hatályban lévő törvények szerint nem áll módjában anyagi támogatást biztosítani a hozzátartozóknak – ez a lehetőség a Magyarországon elhunytak esetében is igen korlátozottan áll rendelkezésre. Éppen ezért mindig felhívjuk a külföldre utazók figyelmét a szükséges utasbiztosítás fontosságára, hiszen ennek megléte esetén a biztosító anyagi helytállására számíthatnak a családok.

Hirdetés

Az ügyintézés során mindenben, többek közt a tolmácsolásban természetesen segédkeznek az illetékes konzulok. Feladatkörük továbbá holttestek hazaszállításához szükséges engedélyek kiállítása és a halotti anyakönyvi kivonat hitelesítése, melyeket ingyen és soron kívül intéznek. Ezenkívül javaslatot tesznek egy temetkezési vállalkozóra, aki a holttestek hazaszállítását megbízhatóan el tudja végezni" - olvasható a KKM közleményében.

Hirdetés