A magyar kórházban nem mentik meg a végtagokat, mivel sokkal olcsóbb ha eltávolítják azt

A kórházak nem kapnak annyi támogatást a rekonstrukciós mentőműtétekért, hogy az megérje nekik. Ez lehet az oka annak, hogy rengeteg a végtag-eltávolítás.Magyarországon háromszor annyi amputációt hajtanak végre, mint a nemzetközi- és az uniós átlag - írja a Magyar Hírlap. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint az elmúlt években nem is változott ez az arány.

"Egyik kormányzat alatt sem sikerült alapvető javulást elérni az érsebészet állami egészségügyi finanszírozásában", írják. Ennek az az oka, hogy a rekonstrukciós érműtétekért a kórházak általában nem kapnak annyi támogatást, hogy megtérüljön a beavatkozás ára.


Hirdetés
Például egy combközépi amputációért többet fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mint a végtag megmentését célzó, az elzáródott verőeret áthidaló műér beültetéséért vagy saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért.

A 2016. augusztus 1-jén megjelent új HBCS (homogén betegségcsoportok) finanszírozás változása nem vette figyelembe azokat a javaslatokat, amiket az érsebészeti-angiológiai radiológiai szakmai közösség adott be az elmúlt években.

A szakszervezet szerint továbbra sem várható javulás, amíg a kórházaknak pénzügyileg nem érik meg jobban a rekonstrukciós műtétek. Úgy vélik, a szakmai javaslataik egyelőre nem értek célt az egészségügyi kormányzatnál.

Hirdetés