Így védekezz a 41 fok ellen. 25 tanács, hogy túléld a most következő forróságot


Mit vegyek fel? - kérdezi az Időkép, és válaszol is:
- Lenge öltözetet.
Érthető, hiszen az előrejelzése(k) szerint ma 39 fok lesz. Árnyékban.
Holnap is, holnapután és azután is.
Vasárnap jön viszont a változás: 40-41 fok lehet!
NEGYVEN-NEGYVENEGY!

Hirdetés
Tanács ennek, annak!
– Aki gyógyszert szed, kérdezze meg orvosát, tájékozódjon arról, hogyan befolyásolja a gyógyszer a hőszabályozást, a folyadékegyensúlyt, a fényérzékenységet!
– Hűtsük környezetünket! Nappal sötétítsünk be, kapcsoljuk ki a felesleges hőforrásokat, elektromos fogyasztókat, éjszaka szellőztessünk!
– Zuhanyozzunk langyos vízzel, naponta akár többször is, valamint jót tehet a nedves törölköző, a vizes borogatás is.
– Viseljünk természetes anyagokból készült, világos, könnyű, bő ruhát, s védjük a fejünket, arcunkat széles karimájú kapallap, sapkával, hordjunk UV szűrős napszemüveget.
– Igyunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt, a levesek, viszont ezek ne legyenek túl fűszeresek vagy túl édesek.
– Ne igyunk vagy mérsékeljük a kávéfogyasztást, árthat az alkohol, a cukros és szénsavas üdítők.

Hirdetés
– Ha ventillátorral hűt, ne felejtsen több folyadékot inni, mert a veintillátorok kiszárítanak. Beltérben 35 fok felett kifejezetten veszélyes lehet a használatuk, mert csak a forró levegőt keverik.
– A légkondicionálókat rendszeresen tisztítani kell, s ügyelni arra, hogy 6-8 fokkal ne legyen nagyobb a különbség a külső és a belső hőmérséklet között. Ha nincs otthon légkondicionáló, akkor is törekedni kell arra, hogy 1-2 órát hűvös helyen töltsön az ember. (Menedéket jelenthet akár egy klimatizált bevásárlóközpont, könyvesbolt, üzlet is, ha van a közelben.)
– Nagy melegben napközben kerüljük a megerőltető sportot, fizikai munkát. Ha elkerülhetetlen, igyekezzünk a kora reggeli órákban elvégezni, amit lehet.

Hirdetés
– Nem szabad a tűző napon tartózkodni, a kisgyerekeket is árnyékban kell levegőztetni, a hőségben kisbabát se sétáltassunk.
– Védekezni kell az erős UV sugárzás ellen, 11 és 15 óra között mindenképp árnyékban legyünk, s használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet!
– Sose hagyjunk gyermeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!