Szabolcs belefulladt a Balatonba. Hiába kérték a barátai, ne akarja átúszni, beugrott.

Sorra szedi áldozatait a Balaton, az ártatlan fürdőzésekből több mint tucatszor lett végzetes tragédia ebben az évben. Összesen 13 ember életét követelte idén a magyar tenger, legutóbb hétfő este egy 19 éves fiatal fiú fulladt a vízbe.


Hirdetés

N. Szabolcs (†19) ittas volt, és nem mérte fel a rá leselkedő veszélyt, amikor ilyen állapotban a vízbe merészkedett. Mint kiderült, a fiatal barátai társaságában szórakozásból vetette magát a Balatonba. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiú idénymunkája miatt volt a Balatonnál. A tinédzsert először még sikerült a partra húznia a barátainak, de a fiatal annak ellenére, hogy nem volt jó úszó, újra fejest ugrott a tóba a balatonfüredi mólóról. Információink szerint Szabolcs bódult állapotában úgy gondolta, átússza a Balatont, egészen a déli partig meg sem áll, néhány méter után azonban elnyelték a habok. Ezúttal már barátai sem segíthettek rajta. A fiút ötven méterre a parttól találták meg, ahol több mint két és fél méter mély a víz.

Hirdetés

Egy másik fiatal még jú­niusban egy elsodródó labda miatt úszott csaknem 300 méterre a parttól. Elfáradt, és barátja hiába próbálta a felszínen tartani, elmerült.
Az értelmetlen halálesetek kapcsán már a vízimentők vezetője is kifakadt, és olyat tett, amit eddig még nemigen láthatott senki: egy sokkoló szonárképet osztott meg a Facebookon, ami egy ilyen baleset áldozatát mutatja a tó fenekén.
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) vezetője azt mondta, hiába foglalkoznak a megelőzéssel, az erőfeszítések ellenére újra és újra bekövetkezik a tragédia.

Az ultrahangos kereső által mutatott képen tisztán kivehető a megdöbbentő látvány/Fotó:Facebook
– Az alábbi képeken a szonár, azaz ultrahangos keresőkészülékünk képernyőjét látják. Amit látnak, jól látják. Egy élettelen test. Ezt látjuk, amikor a feltételezett eltűnés helyszínén keressük az eltűnt személyt. Itt már nincs esélyünk az újraélesztésre sem – írta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

Hirdetés
A posztból kiderült, több eset is előfordult, amikor az áldozatról kiderült, nem tudott úszni, mégis a parttól messze, a mélyebb vízben találtak rá.
A figyelmeztetést nem árt komolyan venni, hiszen a kánikula még nem csillapodik.
– Péntekig emelkedik a hőmérséklet, majd megtorpan a melegedés. Szombaton északnyugaton kissé csökken a hőmérséklet, de délen napokig 40 fok körül várható – mondta Pártai Lucia, az Eumet vezetője.